20 november 2016

Werkbezoek PvdA Bio Energie Westerkwartier

Op 12 november is de PvdA Westerkwartier op werkbezoek geweest bij het bedrijf Bio Energie Westerkwartier in Niebert. Bio Energie Westerkwartier is twee generaties geleden begonnen als een melkveebedrijf. De huidige eigenaar Johannes van der Veen heeft het bedrijf van zijn vader overgenomen toen die met pensioen ging.

Gedeeltelijk uit interesse, maar voor een gedeelte ook uit nood geboren heeft Johannes in 2006 besloten om bij zijn bedrijf een biomassavergister te bouwen om zo de mest van zijn koeien te kunnen hergebruiken om energie op te wekken. In de biomassavergister wordt door vergisting van mest en organisch materiaal gas gewonnen. Door dit gas wordt een motor aangedreven en op die manier wordt stroom opgewekt. Voor de stroom van één huishouden is de mest van vier koeien nodig. Op dit moment wordt er op het bedrijf van Johannes van der Veen stroom opgewekt voor duizend huishoudens, gedeeltelijk met mest van de koeien van het eigen bedrijf.

Het restproduct van de biomassavergister wordt gedroogd, hierin zitten nog zo veel voedingsstoffen dat dit als kunstmest wordt gebruikt. Op die manier weet Johannes van der Veen een gesloten cirkel te realiseren, waarbij de kunstmest gebruikt wordt om het gras te laten groeien dat weer door de koeien gegeten wordt, waarvan de mest in de biomassavergister gaat, enzovoort…

img_0183

Indrukwekkend om te zien. Is dit het boerenbedrijf van de toekomst? Maar jammer om te horen dat de overheid met alle regelgeving processen soms bemoeilijkt of stagneert. Er is veel regelgeving waar een agrarisch bedrijf aan moet voldoen en alle regelgeving wordt vanuit de verschillende overheden streng gecontroleerd. Is dit terecht of zijn we hierin doorgeschoten?