Door Marum – Isolde den Haring op 10 december 2016

‘Nooit meer werken – de uitdaging van het basisinkomen’.

Recent heeft de PvdA fractie in Marum dhr. Gielingh van de vereniging basisinkomen uitgenodigd om aan de fractie en de steunfractie wat te vertellen over het basisinkomen. Het idee achter het basisinkomen is dat iedereen in Nederland onvoorwaardelijk een vast bedrag per maand krijgt. Dit bedrag moet voldoende zijn om van rond te kunnen komen. Bijna alle uitkeringen en toeslagen komen dan te vervallen. Dit zal betekenen dat ook heel veel ambtenaren niet meer nodig zijn, omdat er geen uitkeringen meer hoeven worden toegewezen. Ook betekent het dat het recht op toeslagen niet meer gecontroleerd hoeft te worden en er geen toezicht en handhaving meer nodig is op rechtmatig gebruik. Welke verschuivingen zal dit binnen de samenleving teweeg brengen?

Het basis inkomen, iets om over na te denken!?

Wanneer iedereen een basisinkomen ontvangt, betekent dat dat het niet meer noodzakelijk is om te werken voor je levensonderhoud. Dit kan enorme consequenties hebben: er zal een groep mensen zijn die er voor kiest om niets te gaan doen, maar hoe groot is die groep? Er zal een groep zijn die werk gaat doen wat nu niet betaald wordt, maar wel erg waardevol is (vrijwilligers werk). En er zal een groep zijn die parttime of fulltime betaald werk wil blijven doen, niet meer omdat het moet, maar omdat ze het willen. De verwachting is dat er meer mensen parttime gaan werken en er dus betaalde werkgelegenheid vrijkomt. Organisaties zullen zich hieraan moeten aanpassen, want het bestaansminimum is voor iedereen gegarandeerd, dus is alleen het salaris niet meer voldoende om werknemers aan je organisatie te binden. De verhouding tussen werknemer en werkgever wordt gelijkwaardiger. De werknemer kan in principe zonder betaald werk. Hoe zouden organisaties hier op in kunnen spelen?

Wat zou jij gaan doen als je niet meer hoefde te werken voor je levensonderhoud?

Het basis inkomen is een onderwerp dat veel vragen oproept. Fascinerende vragen waarover je eindeloos kan filosoferen. De invoering van het basisinkomen zou betekenen dat solidariteit, wat nu één van de pijlers van de sociaal democratie is, een loos begrip wordt. Want iedereen kan voor zichzelf zorgen. Maar is dat niet juist wat we met solidariteit nastreven, volledige emancipatie van ieder lid van onze samenleving?

Nog geen standpunt

De PvdA heeft geen officieel standpunt ten aanzien van het basisinkomen, maar op het partijcongres van 2015 is een motie aangenomen waarin de partij gevraagd wordt de mogelijkheid van het basisinkomen te onderzoeken en de discussie hierover te voeren. Binnen de PvdA fractie Marum is er geen uitgesproken mening over het basisinkomen, maar het is wel een onderwerp waar over gesproken wordt en wat mensen bezig houdt.

Voor meer informatie zie ook: www.basisinkomen.nl

Marum – Isolde den Haring

Marum – Isolde den Haring

Isolde den Haring – raadslid Marum (Volks)huisvesting en verkeer met de onderwerpen: Integrale gebiedsontwikkeling, Bestemmingsplannen Volkshuisvesting, Openbare Werken, Grondbedrijf Verkeer en Vervoer Centrumplan Marum Begraafplaatsen Veiligheid en Veiligheidsregio Brandweer Veiligheid en openbare orde Milieubeleid en afvalverwerking met de onderwerpen: Milieu uitvoeringsprogramma Riolering Waterbeheer Duurzame ontwikkeling Afvalverwerking

Meer over Marum – Isolde den Haring